RECEPT:
Kruipbraam dessert
met bruine kaas karamel
Kruipbramen staan bekend als een Noorse delicatesse. Ze hebben een sterke en wilde smaak met een combinatie van zoet en zuur.
Ze zitten ook boordevol vitamine C en werden daarom vroeger gebruikt om scheurbuik te voorkomen.
Deze fel oranje bessen spelen de hoofdrol in het traditionele Noorse kerstdessert, kruipbraamcrème geserveerd met krumkaker.
Deze decadente en moderne twist is bedacht bij restaurant Maku in het luxe Sorrisniva Wilderness Lodge in Alta.
Sorrisniva betekent ‘stromende rivier’ en Maku betekent ‘smaak’ in het Kveens. Kvenen zijn een Balto-Finse etnische minderheid wiens traditionele thuisland de noordelijke delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland omvat.
Een van de chef-koks van het restaurant, Magnus Kristiansen, deelt zijn tips en trucs voor het maken van een luxe kruipbraam dessert, met vanille- en roomkaascustard, gekarameliseerde pecannoten en een witte chocolade en bruine kaas karamelsaus.
Het is net zo lekker als het klinkt!
Kruipbramen zijn delicate bessen die groeien in moerassige en bergachtige gebieden in koude klimaten.
Ze groeien op specifieke plekken in Noorwegen en rijpen tijdens de herfstmaanden, maar ze zijn soms moeilijk te vinden.
Ze zijn moeilijk te kweken en dus worden kruipbramen meestal gewoon in de natuur gevonden.
Noren kunnen nogal geheimzinnig doen over waar ze de bessen plukken, maar maak je geen zorgen: kruipbramen zijn ook te vinden in de diepvriesafdeling van de meeste supermarkten!
Wat dacht je ervan om een compleet ander recept met kruipbramen te proberen?