Skip to main content

RECEPT:

Kruipbraam dessert

met bruine kaas karamel

Kruipbramen staan bekend als een Noorse delicatesse. Ze hebben een sterke en wilde smaak met een combinatie van zoet en zuur.

Ze zitten ook boordevol vitamine C en werden daarom vroeger gebruikt om scheurbuik te voorkomen.

Deze fel oranje bessen spelen de hoofdrol in het traditionele Noorse kerstdessert, kruipbraamcrème geserveerd met krumkaker.

Deze decadente en moderne twist is bedacht bij restaurant Maku in het luxe Sorrisniva Wilderness Lodge in Alta.

Sorrisniva betekent ‘stromende rivier’ en Maku betekent ‘smaak’ in het Kveens. Kvenen zijn een Balto-Finse etnische minderheid wiens traditionele thuisland de noordelijke delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland omvat.

Een van de chef-koks van het restaurant, Magnus Kristiansen, deelt zijn tips en trucs voor het maken van een luxe kruipbraam dessert, met vanille- en roomkaascustard, gekarameliseerde pecannoten en een witte chocolade en bruine kaas karamelsaus.

Het is net zo lekker als het klinkt!

Mijn belangrijkste tip is om echt de tijd te nemen als je dit dessert maakt, vooral als het gaat om de vanille- en roomkaascustard.

Magnus Kristiansen

chef, Sorrisniva

Ingrediënten:

Kruipbramen

Verse kruipbramen (bevroren zijn ook geschikt)

Suiker 


Vanille- en roomkaas-custard

2,5 gelatineblaadjes

50 g eidooiers

0,5-1 heel vanillestokje

20 ml water

75 g suiker

250 g mascarpone of Philadelphia roomkaas

200 ml slagroom

80 ml melk


Gekarameliseerde pecannoten

350 g water

350 g suiker

210 g pecannoten


Bruine kaas karamel

100 g suiker

250 ml slagroom

200 g witte chocolade

50 g geraspte zoete Noorse bruine kaas

25 g boter

Snufje zeezout

Bereiding:

Kruipbramen

1. Meng de kruipbramen voorzichtig met suiker totdat je ze zoet genoeg vindt.


Vanille- en roomkaascustard

1. Voeg eidooiers en vanillezaadjes toe aan een kom.

2. Verwarm het water en de suiker in een pan totdat het mengsel 121°C bereikt. (Raak dit niet aan terwijl het opwarmt).

3. Voeg beetje bij beetje de suikersiroop toe aan de eidooiers terwijl je 5 minuten lang constant klopt totdat het mengsel iets is afgekoeld. 

4. Los de gelatineblaadjes op in een beetje melk en klop het eimengsel voorzichtig op een lage snelheid erdoor.

5. Klop in een aparte kom de roomkaas en voeg geleidelijk de rest van de melk en de slagroom toe. Gebruik een spatel om langs de zijkant te schrapen, zodat de ingrediënten goed zijn gemengd. 

6. Vouw het eimengsel door de roomkaascrème en voeg dit toe aan een spuitzak. Het mengsel moet op dit moment een beetje vloeibaar zijn. Laat de gevulde spuitzak minimaal 5 uur, maar bij voorkeur een nacht, rusten in de koelkast. 


Gekarameliseerde pecannoten

1. Verwarm het water en de suiker in een pan.

2. Voeg de pecannoten toe en laat ze ongeveer 15 minuten koken of tot ze helemaal gecoat zijn met suiker.

3. Verspreid de pecannoten voorzichtig op een met bakplaat met bakpapier en laat ze een beetje drogen terwijl je een grote, brede pan met bakolie verhit.

4. Frituur de pecannoten in kleine porties wanneer de olie een temperatuur van 160-170°C heeft bereikt. Gebruik een frituurlepel om de pecannoten onder te dompelen. De olie borrelt rond de noten op. Laat ze ongeveer 5 minuten in de olie tot ze mooi goudbruin zijn. Hoelang dit duurt hangt af van hoe heet de olie is. Zorg ervoor dat je de pan in de gaten houdt tijdens het frituren.

5. Verplaats de gefrituurde pecannoten terug naar de bakplaat, bestrooi ze met wat zout en laat ze volledig afkoelen. Bewaar in een luchtdicht bakje.


Bruine kaas karamel

1. Hak de witte chocolade grof.

2. Verwarm de slagroom en laat de zoete Noorse bruine kaas erin oplossen. 

3. Smelt in een aparte pan de suiker tot een medium gouden karamel.

4. Haal de karamel van het vuur en klop de boter, het slagroommengsel en de witte chocoladestukjes erdoor.

5. Laat de karamel afkoelen voordat je er naar smaak een snufje zeezout aan toevoegt. Giet het in een spuitzak en bewaar het op een koele plaats. 


Tijd om het dessert compleet te maken!

1. Spuit de vanille- en roomkaascustard in een diepe dessertschaal.

2. Garneer met verse kruipbraam en verspreid de bruine kaas karamel met de spuitzak.

3. Bestrooi de gekarameliseerde pecannoten over het hele dessert en decoreer met kruiden zoals klaverzuring.

Kruipbramen zijn delicate bessen die groeien in moerassige en bergachtige gebieden in koude klimaten. 

Ze groeien op specifieke plekken in Noorwegen en rijpen tijdens de herfstmaanden, maar ze zijn soms moeilijk te vinden.

Ze zijn moeilijk te kweken en dus worden kruipbramen meestal gewoon in de natuur gevonden.

Noren kunnen nogal geheimzinnig doen over waar ze de bessen plukken, maar maak je geen zorgen: kruipbramen zijn ook te vinden in de diepvriesafdeling van de meeste supermarkten!

Wat dacht je ervan om een compleet ander recept met kruipbramen te proberen?

Maak kruipbraamsorbet met room en koekjes
Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's