Recept van Lars Erik Underthun:
Traditionele stokvis
Heb je ooit stokvis, of tørrfisk zoals wij het noemen, geprobeerd? Zo niet, dan is het hoog tijd!
Tørrfisk wordt traditioneel gezien gemaakt van ongezouten kabeljauw of skrei (migrerende Arctische kabeljauw). In Noord-Noorwegen wordt de vis aan enorme houten rekken opgehangen om te drogen in de wind, waardoor een unieke smaak ontstaat.
De geur is misschien niet aantrekkelijk, maar de smaak is fantastisch.
Je kunt stokvis grillen, bakken of koken en als kleine, gedroogde plakjes is het ook een populaire zoute snack.
Maak thuis een klassieke tørrfisk-maaltijd!
Lars Erik Underthun is eigenaar van Feinschmecker en zilveren medaillewinnaar van de Bocuse d'Or (1991). Hij deelt hier zijn recept voor traditionele stokvis, waarin de vis met spek en een heerlijke saus wordt geserveerd.
Ben je op zoek naar wat culinaire magie?
Probeer een haute cuisine versie van het klassieke stokvisrecept, door voormalig Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar Tom Victor Gausdal.
Stokvis is slechts een van de heerlijke gerechten die worden bereid met Noorse skrei.
Elke winter migreert de Atlantische kabeljauw tussen januari en april naar de kust van Noord-Noorwegen om te paaien. Skrei is een van de grootste seizoensvisserijen en je kunt zelf ook meedoen!
Een goede plek om te vissen (en om wat van de lekkerste kabeljauw ter wereld te proeven) is Lofoten, waar het jaarlijkse Wereldkampioenschap kabeljauwvissen plaatsvindt.
In maart komen mensen vanuit de hele wereld voor een grote vangst. Ga jij de uitdaging aan?