Skip to main content

RECEPT:
gegrilde zalm

met aardappelpuree en asperges

Mmm ... Noorse zalm. De hele wereld is er dol op, en met zo'n kwaliteit en smaak is het geen wonder waarom!

Zalm is al eeuwenlang een belangrijk deel van de Noorse culinaire tradities (en het is zo lekker)!

Er zijn tientallen manieren om zalm te bereiden. Maar als je hem op de authentieke Noorse manier wilt maken, volg dan het recept van Harry Hermosa, chef-kok van The Salmon in Oslo maar.

Ingrediënten:

Zalmmoten, 150 g per portie

3 aspergekoppen

Aardappelpuree, ca. 100 g per portie

Bieslook

Boter

Room

Tijm

Sjalotje

Bereiding:

  1. Schil de asperges en leg ze drie minuten in kokend water. Leg ze daarna meteen in ijskoud water zodat ze niet te zacht worden. Straks worden ze samen met de zalm in de oven verder klaargemaakt.

  2. Je kunt de aardappelpuree zo grof of fijn maken als je zelf wilt, net wat jij het lekkerst vindt. Ik ben zelf dol op heel fijne puree en druk de aardappelen daarom na het pureren door een fijne zeef.

  3. Roer en dan een klontje boter en een scheutje room door totdat je de gewenste consistentie hebt en voeg daarna peper en zout naar smaak toe. De aardappelpuree kan zo worden geserveerd, maar je kunt er ook fijngesneden bieslook of truffelpasta doorheen doen als je dat lekker vindt.

  4. Maak tijmboter door 500 g boter te smelten en daar 1 gesnipperd sjalotje en een half bosje verse tijm bij te doen. Laat zachtjes koken totdat de boter helder wordt. Zeef er dan de ui en de tijm uit.

De zalm (voor)bereiden: marineer de moten in een mix van 50% zout en 50% suiker. Strijk een dun laagje over de zalmmoten en laat ca. een uur marineren. Spoel ze daarna af en dep ze droog met keukenpapier of laat ze drogen op een rooster. Bak de zalm in een koekenpan op hoog vuur totdat er een korstje ontstaat en leg de moten daarna met het korstje naar boven in een met olie ingevette ovenschaal (zo blijft de zalm niet plakken). Bak de zalmmoten samen met de asperges vijf à zes minuten in de oven op 180°.

Smakelijk!

Op zoek naar meer zalige zalmrecepten? Bekijk ook de zalmtartaar van Hermosa eens of maak een paar heerlijke gerookte zalmrolletjes!

Wil je zelf een vis aan de haak slaan, ga dan eens zalmvissen. Dat kan op veel plekken in Noorwegen. Zorg wel dat je een visvergunning op zak hebt.

Recepten met vis, schaal- en schelpdieren

Maak eens bacalao, zalm in lefse en andere lekkere gerechten met zeevruchten uit Noorwegen.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's